Halk Eğitim Merkezi











İŞVEREN:
PROJE YERİ:
PROJE YILI:
TOPLAM İNŞAAT ALANI:
Hatay’da yer alan projede, güneş, doğal ışık, rüzgar ve kullanıcı ihtiyaçları gibi birçok kriter değerlendirilerek sürdürülebilir bir yapı tasarımı oluşturulmuştur.
Yapı 2 kütleden oluşmakta ve bu kütlelerin güneyinde güneş etkisinin azaltılmasına yardımcı katmanlar bulunmaktadır.Bu katmanlar kütlelerden kopuk yapıyı koruyucu elemanlar olarak düşünülmüştür. Yapıyı yazın dik gelen güneş ışınlarından korumakta, ancak kuzey yönünde doğal ışığı almayı engellememektedir. Katmanın Güney cephesinde doğal ışık girişi için minimal açıklıklar bulunmaktadır.
Oluşturulan katmanların düşey elemanları adeta geniş bir tesisat boşluğu görevi de görmektedir. Yağmur suları en üst örtüde gizlenen çatıda toplanmakta ve bu tesisat boşluğundan bodrum katta yer alan yağmur suyu toplama deposunda birikmektedir. Yağmur suyu binanın iç avlusunda yer alan süs havuzunda, ıslak hacimlerde veya bahçe sulamada kullanılabilecektir. Aynı zamanda havalandırma, ısıtma ve soğutma için gerekli olabilecek kanal ve borular bu tesisat boşluklarından ilerleyebilecektir.
Kütleler dinamik bir biçimde çözülmüştür, kat oturumları ya da ayak izleri birbirlerinden farklıdır. Bu sayede kütle içindeki boşluklardan rüzgar geçebilecek ve binanın pasif olarak havalandırma ve soğutmasına yardımcı olacaktır.