Kamusal Alan
Kamusal alan; kamuya ait, ortak toplumsal etkinlik alanı olarak tanımlanabilir. Toplumun ortak yararını ortaya çıkarmaya yönelik düşünce, eylem ve söylemlerin gerçekleştirildiği ortak alanlardır.
Kamusal alanlar, kent ve insanların entegrasyonunu sosyal ve kültürel olarak sağlayan dokulardır. Bu mekânlar, genellikle çevresel olarak kendiliğinden oluşarak varlığını sürdürür. Ancak, iyi düşünülmüş tasarımlarda kamusal mekânların üretimi kurgulanarak tasarım ile kamusal alanın bütünleşmesi sağlanmaktadır.
Tarihte agoralar; kent ile ilgili pek çok faaliyetin gerçekleştiği, çeşitli söylemlerin söylenerek toplum ile ilgili olayların dile getirildiği bilinen en çarpıcı kamusal alan örneklerindendir.
Günümüzde meydanlar, kamusal alan etkinliklerinin ve eylemlerinin sıklıkla gerçekleştiği, gündelik hayatın içine adapte olabilen kamusal mekânlar olarak örneklendirilebilir.
Teknolojik gelişmelerin ilerlemesi, insan ihtiyaçlarının fazlalaşması, mekân niteliklerinin çoğalması gibi etmenler kamusal alanların günümüzde farklılaşması durumunu da ortaya çıkarmıştır. Yeni gelişen süreçte, eğlenme ve spor alanları, alışveriş merkezleri, semt pazarları gibi etkileşimin çoğaldığı pek çok mekân kamusal alan haline gelmiştir.