Çocuk Mekanları-Yapı Örnekleri & Çocuklar

Eğlenceyi Garantileyen Bir Kütüphane Tasarımı: Kids Republic

Çocukların mekânları ve onlara ait elemanları keşif dünyası oldukça geniştir. Bu organik dünyada kurallar ve sınırlar neredeyse yer almazken, her şey deneyimlenmeye açıktır. SAKO Architects’in tasarladığı Çocuklar İçin Kitabevi ve Oyun Alanı Tasarımı, “Kids Republic” (Beijing, Çin) projesinde çocukların keşfedebilecekleri pek çok alan oluşturulmuş ve mekân bütünüyle keyifli bir sezgisel alan olarak tasarlanmıştır.

 

Çocuklar İçin Tasarlanan Ödüllü Diş Kliniği: Welt für Kinder

Yaşamımızda bazı eylemleri gerçekleştirmekte çekiniriz. Bunların başında doktora gitme kaygısı, diş çektirme korkusu gibi sağlık aktiviteleri yer alabilir. Bu durum, elbette çocuklar için de geçerli olacaktır. Ancak, bu özellikte kaygı oluşturan tıbbi işlemler için tasarlanılacak mekânlar ile korku ve endişe düzeyini yok edebiliriz. Almanya’da Steffen Bucher tarafından tasarlanan diş kliniği, tasarım kurgusu ile “2011 ZWP Designpreis” ödülünü almıştır. Projede kullanılan renkler, formlar ve malzemeler ile mekânın bütünüyle çocuklar için eğlenceli bir alan haline getirildiğini görüyoruz.

Yüksek Yapılar Arasında Renkli Bir Anaokulu
Çocuklar için tasarlanan ve gündelik hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri önemli mekânların başlarında gelen bir diğer yer ise eğitim yapılarıdır. Paris’in Olympiades semtinde ofis kuleleri arasında yeniden değerlendirilerek inşa edilen anaokulu yapısı, hem bulunduğu çevrenin yeniden tanımlanmasını sağlarken hem de tasarımda iç-dış senkronizasyonu konusunda malzeme ve renk ögelerini etkin kullanarak çocuklar için eğlenceli bir alan sunuyor.


Vietnam’da Doğa ile Etkileşimi Teşvik Eden Çevreci Bir Anaokulu: ecoKid

Vinh kentinde bulunan ecoKid adlı okul yapısı, açık ve kapalı alanlar barındıran, köprülerle birbirine bağlanmış, yarım daire formunda 3 ayrı binadan oluşuyor. Yapının tasarımında çevredeki kentsel peyzaj ögeleri ve kent ölçeği ön planda tutulmuş. Ana renkler ile çerçevelenen dairesel pencerelerin boyut ve yükseklikleri değişiklik gösteriyor, bu değişiklik farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarını yansıtıyor. Beyaz arka plandaki renkli çerçeveler, okulu çocuklar için çekici bir mekan haline getiriyor.

İtalya’da Öğretme Vizyonunu Temel Alan Bir Kreş Tasarımı

İtalya’da tasarlanan bir diğer eğitim yapısında ise; ahşap malzemenin sıcaklığından yararlanılmış ve yapının formu ön plana çıkarılmış. Yapının tasarımcıları hem iç mekânı hem de dış mekânı bütünüyle bir öğretme alanı olarak öngörmüşler. Çocukların çevreleriyle etkileşiminin teşvik edilmesi amaçlanan bu tasarımda, plan şekli, organizasyonu, malzeme seçimi, ışık, renk, ses ve dokunsal faktörlerle ilgili tüm duyusal algılar mimari unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Mahalle İçerisinde Çevreci Bir Kreş Tasarımı: Türkiye’nin İlk Ekolojik Çocuk Yuvası

İstanbul Kadıköy’de origami oyunu üzerinden geliştirilen tasarım kurgusunda, yapı bütünüyle çevreci bir yaklaşım ile ele alınmış. Binada ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Eğitim araç gereçlerinde de doğal ürünler tercih edilmiş. Yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulamada ve tuvaletlerde kullanılacak. Yuvanın bahçesi de çocukların her türlü gelişimine uygun olarak tasarlanmış. Çeşitli meyve ve diğer yenilebilir bitkilerden oluşturulan bahçede permakültür çalışmaların uygulanacağı alanlar mevcut.

Örmeci Mimarlık tarafından tasarlanan Erişim ve Etkileşim Odaklı Bir Kreş Tasarımı

Örmeci Mimarlık olarak Ankara Çayyolu’nda tasarladığımız Gündüz Bakımevi Projesi’nde çocuklar için etkileşimli mekânlar oluşturmayı hedefledik. Yapının bulunduğu konum itibariyle eğimli bir arazide yer alıyor olmasını değerlendirerek alt ve üst kotlarda yapıya erişimi organize ettik. Kütleyi işlev kurgusu ve sürdürülebilir mimarlığın temel unsurlarından olangün ışığı ve enerjinin etkin kullanımı doğrultusunda biçimlendirdik. Yapının peyzajında çocukların keşif dünyalarını destekleyecek pek çok fiziksel aktivite alanına yer verdik. Doğal tümsekler, satranç alanı, renkli adım rotaları ile mekânı çok fonksiyonlu değerlendirdik. Ayrıca kurguladığımız renkli amfi tasarımı ile yapının çatısını kullanılabilir hale getirdik.