Çocuk Mekan-Peyzaj Alanları

Oyun alanları çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesine destek olur. Aynı zamanda bu mekânlar, eğlenceyi ve doğayı sevecekleri, kendilerini doğal bir şekilde ifade edebilecekleri temel alanlardandır.

Kent içerisinde hem tasarlanmış ve hem de doğaya uyum sağlayan oyun alanları, çocukların koordinasyonlarının ve düşünme yeteneklerinin gelişimine katkı sağlar.

Oyun, çocukların eğlenmek ve keşfetmek için yaptıkları spontane bir aktivitedir. Aynı zamanda, öğrenmenin temel bir basamağı olan oyun aktivitesi ile çocukların algılama ve yorumlama becerileri gelişir. Dolayısıyla, kent içerisinde kurgulanan oyun mekânları çocukların kenti kullanma ve keşfetme biçimlerine derin olarak etki eder.

Çocukların çeşitli kavramları öğrenebilecekleri temel alanlar olan oyun mekânları çocukların merak duygusunu harekete geçirir. Bu nedenle, yaratıcı içgüdülerini tetikleyen bu mekânlar peyzaj alanları ile birlikte tasarlandığında çevreyle kurulan etkileşimi artırır.

Çocukların doğada çevre algıları şekillenir ve empati yetenekleri artar. Ağaç, çalı, hayvanlar, rüzgâr, renk, ışık, su gibi ögeleri keşfederler. Temas ettikleri her şeyi algılayarak görsel anlamda kalıcı ve sürdürülebilir bir öğrenme süreci gerçekleştirmiş olurlar.