Çocuk Mekan-Montessori İncelemesi

Montessori yöntemi, Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim yaklaşımıdır. 100 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada popüler olmuştur. Yaklaşım, bağımsız harekete, uygulamalı öğrenmeye ve çocuğun tüm ana gelişim alanlarında büyümesine izin veren özenle hazırlanmış bir ortama odaklanır.

Montessori yaklaşımının temel prensipleri vardır. Çocukların zaman geçirdikleri mekânları Montessori prensipleri ile düzenlemek ve tasarlamak onların gelişimlerine ve deneyimlerine yön verir.

‘OYUN CİDDİ BİR İŞTİR’

Çocuğun kendini ifade etme biçimi olduğu için oyun süreci oldukça dikkate almalıdır. Bu nedenle, çocukların oyun oynadıkları alanları tüm deneyimlere açık, konsantrasyonlarını güçlendiren ve yeni oyunlar keşfedebilecekleri bir ortam olarak tasarlamak önemlidir.

‘TASARLANMIŞ ÇEVRE’

Çocukların özgürce hareket edebilecekleri bir ortamın tasarlanması önemlidir. Örneğin, yeni yürümeye başlayan çocuklar düzeni ve rutini severler. Bu nedenle, her yaş grubunun ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış bir alan montessori yönteminin bir parçasıdır.

‘BAĞIMSIZLIK’

Montessori yöntemi keşfetmeyi teşvik eder ve çocuklara kendileri, eşyaları ve çevre için sorumluluk almayı öğretir. Bu yöntem ile tasarlanılmış mekanlarda pratik faaliyetlere yönelik çocukların içgüdüsel davranışlarını teşvik etmek amaçlanır.

‘UYGULAMALI ÖĞRENME’

Çocuklar yaşayarak öğrenirler. Bu nedenle, çocukların vakit geçirdikleri ortamların çaba harcamadan, bilinçsizce yeni şeyler öğrenmeye teşvik edici özellikte olmaları yönlendiricidir.

‘GÖZLEM’

Çocukların ilgi duydukları aktiviteleri gözlemlemek, onların eylemlerine göre mekânı tasarlamak önemlidir. Tırmanmak, bir şeyleri taşımak, küçük ayrıntılara odaklanmak gibi becerilerinin gelişimini destekleyici alan düzenlemeleri oluşturabiliriz.

‘MATERYAL’

Montessori materyalleri, çocukların bir beceriyi veya bir konsepti geliştirmeleri konusunda onlara fırsatlar sunar. Materyaller, uygulamalı öğrenmeyi, bağımsız problem çözmeyi ve analitik düşünmeyi teşvik eder. Mekânların bu görsel kodlar ile tasarlanması Montessori yönteminin önemli bir temelidir.